Energiebedrijf Novatek, de grootste Russische producent van lng, bouwt een fabriek in Obboezem, in het noorden van Rusland. De faciliteit krijgt een productieomvang van zo’n 20 miljoen ton lng per jaar en gaat 21 miljard dollar kosten. In de loop van 2023 moet de productie beginnen.

Ook branchegenoot Rosneft gaat een nieuwe fabriek bouwen. Deze kan tot 6 miljoen ton lng per jaar produceren. Als beide faciliteiten operationeel zijn, wordt de Russische lng-export verdubbeld.

Marktaandeel verdubbelen

Rusland opende in 2009 zijn eerste lng-fabriek en voegde er nog één aan toe in 2017. Met zijn lng-productie, voornamelijk in Siberië, wil het land de komende jaren voldoen aan de groeiende vraag van onder meer China en India.

De Russen willen volgens kenners over vijftien jaar hun huidige marktaandeel van 8% ruim verdubbelen. Daarvoor moet het de concurrentie aangaan met andere grote lng-producenten als de Verenigde Staten, Australië en Qatar.

Arctische route

Het lng die in de twee nieuwe fabrieken wordt geproduceerd, moet zijn weg naar klanten in Azië vinden via de Noordelijke Zeeroute. Daarvoor zet Rusland een speciale ijsbrekervloot in. Deze route wordt steeds meer beschikbaar vanwege het smeltende ijs.