Dat was bijna drie dagen later dan bij eerder onderzoek, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Creditreform, één van de grootste Europese kredietbewakers en incassobureaus. Het bureau, ook actief in Nederland, wijst leveranciers en kredietverleners aan logistieke bedrijven op de risico’s van deze ontwikkeling.

Rekening blijft vaak 15,62 dagen liggen

Creditreform onderzocht het betalingsgedrag bij ongeveer 3,1 miljoen gevallen. Gemiddeld bleven rekeningen 15,62 dagen langer onbetaald liggen dan de wettelijke of de door partijen afgesproken termijn. Dat was 2,95 dagen langer dan bij het vorige onderzoek.

In het hele bedrijfsleven verslechterde de betalingsmoraal eveneens. Hier kwam het in het eerste halfjaar tot overschrijdingen van gemiddeld 10,78 dagen. Vorig jaar waren dat er in de eerste zes maanden 10,59.

Brandstof, banden

De logistieke sector maakt het echter tamelijk bont. Dit leidt ertoe dat bijvoorbeeld leveranciers van brandstof en banden langer op hun geld moeten wachten. We moeten ook denken aan leveranciers van software, verhuurders van trekkers, trailers en intern transportmaterieel, en aan garagebedrijven.

Bij de huidige lage rentestand is dat nog wel overkomelijk, maar bij sommige lange betalingstermijnen moet men zich wel gaan afvragen of een debiteur überhaupt nog tot betaling in staat is. Het kan ook zijn dat leveranciers en kredietverstrekkers zelf in moeilijkheden komen.

Crediteuren stonden hun afnemers in het eerste halfjaar een betalingstermijn toe van gemiddeld 32,33 dagen. In het eerste semester van vorig jaar waren dat er nog 31,7.