Dat zegt Valdis Dombrovskis, de Europese Commissaris voor Financiën. Dombrovskis ziet in het oplopende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, in de Brexit en in de spanningen in het Midden-Oosten toenemende bedreigingen voor de Europese groei.

Volgens Pierre Moscovici, de Eurocommissaris voor economische zaken, wordt de Europese economie nu vooral geschraagd door een sterke binnenlandse vraag en een in sommige landen zelfs overspannen arbeidsmarkt. De eurozone doet het gemiddeld slechter dan de landen die niet bij deze muntunie zijn aangesloten.

Voor de eurozone komt de groeiprognose voor dit jaar op 1,2%. Voor het komende jaar is de verwachting een fractie bijgesteld, van 1,5 tot 1,4%. Voor de hele Unie, dus inclusief de niet-eurozonelanden, staan de verwachtingen voor dit jaar op 1,4% en voor volgend jaar op 1,6%.

Groeiers vooral in oosten Europa

Sterke groeiers moeten we vooral in Midden- en Oost-Europa zoeken. Dit jaar neemt het bruto binnenlands product in Polen en Hongarije met 4,4% toe, in Roemenië met 4%. Voor Duitsland wordt op een accres van slechts 0,5% gerekend en in Italië zelf op een nipte 0,1%.

Volgens de Europese Commissie staat vooral de Europese productiesector onder druk. Dat heeft te maken met de handelsoorlog die de Verenigde Staten uitvecht met China. Zo heeft de Amerikaanse president, Donald Trump, Chinese invoer met een speciale heffing van 25% belast, bovenop de normale invoerrechten. China heeft gereageerd met gelijkaardige heffingen op Amerikaanse producten.

Dit leidt ook in Europa tot lagere groeiverwachtingen voor sectoren en bedrijfstakken die aan de industriële productie toeleveren. De politieke spanningen in het Midden-Oosten kunnen zelfs militair escaleren, maar zullen om te beginnen de olieprijzen opdrijven. Binnen Europa speelt ook de nog steeds wanordelijke uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie een rol. Die staat voor 31 oktober op het programma.

‘Take it or leave it’

Brussel heeft alvast laten weten dat wie de nieuwe premier van het VK ook wordt – Boris Johnson of Jeremy Hunt – er niet zal worden heronderhandeld over het akkoord dat eerder is gesloten met de zittende premier, Theresa May. Het is ‘take it or leave it’.

Dat laatste zou betekenen dat tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland een harde ‘buitengrens’ komt. Het zou er in het uiterste geval toe kunnen leiden dat Schotland – in ruime meerderheid tegen uittreding – zich van het VK wil afscheiden.