Het bedrijf heeft op grond van het huidige orderboek te weinig opdrachten om alle personeel volledig aan het werk te houden. De werktijdverkorting zou op 1 juli aanstaande moeten ingaan. De ondernemingsraad heeft met de maatregel ingestemd.

Kurzarbeit houdt in dat personeel tijdelijk naar huis kan worden gestuurd als de capaciteit van productielijnen niet volledig kan worden gebruikt. Personeel dat in dat geval korter werkt, ontvangt een werkloosheidsuitkering, maar komt als de zaken beter lopen weer volledig in dienst.

‘Tijdelijke slapte’

Krone spreekt van een ‘tijdelijke slapte’ in de markt. Die zou te maken hebben met onzekerheid over de Britse uittreding uit de Europese Unie, de escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de ingezakte markt voor bedrijfsvoertuigen in Rusland, als gevolg van toegenomen invoertarieven.

Het bedrijf uit Wertle, in het Duitse Emsland, heeft werknemers alvast gevraagd vakantiedagen op te maken en in elk geval geen overuren meer te draaien. Krone behaalde vorig jaar een omzet van 2,1 miljard euro. Dat gebeurde met wereldwijd 4900 werknemers, van wie er 2700 met de productie van bedrijfsvoertuigen bezig zijn. In de fabriek in Werlte werken 1400 mensen.