Vopak meldt dat het klaar is om zijn wereldwijde terminalportfolio uit te breiden, in lijn met marktontwikkelingen op de lange termijn. Daarbij denkt het in Rotterdam gevestigde bedrijf aan tussen de een en drie industriële terminals en evenzoveel investeringen in de gassector. Deze uitbreidingen moeten plaatsvinden in 2019 en 2020.

Amsterdam

De mededeling komt kort na het afstoten van diverse bedrijfsonderdelen. Zo werd eerder deze maand bekend dat Vopak bezig is om terminals te verkopen in Amsterdam, Hamburg en het Spaanse Algeciras. Naar verwachting wordt deze deal afgesloten in het tweede kwartaal van dit jaar.

Met de verkoop van de drie bedrijfsonderdelen is 723 miljoen euro gemoeid en het heeft gezorgd voor een buitengewone baat voor belasting van 200 miljoen euro. Nieuwe eigenaar wordt First State Investments. Tevens is het 50%-belang in een Estse terminal van de hand gedaan.

Momenteel werkt Vopak aan een groeiprogramma van zijn wereldwijde capaciteit, los van eerdergenoemde uitbreidingsplannen. In dit verband heeft het bedrijf in 2018 en het eerste deel van 2019 al 1,9 miljoen kubieke meter aan zijn capaciteit toegevoegd. Daar komt in de loop van dit jaar nog eens 1,3 miljoen bij.

Kwartaalcijfers

In het eerste kwartaal van dit jaar behaalde Vopak een omzet van 324,6 miljoen euro. Dat was 2,7% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de teller bleef steken op 316,2 miljoen.

De ebitda steeg stukken harder in het eerste kwartaal van dit jaar. Deze kwam uit op 215 miljoen euro, tegenover 190 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De ebit steeg van 123 naar 137 miljoen euro.

Onder meer gunstige valutaschommelingen, veranderde boekhoudregels en een gestegen bijdrage van diverse joint ventures droegen bij aan de groei van de financiële resultaten.

Lees ook: Vopak neemt afscheid van Amsterdamse haven