De vervoerscijfers over de eerste drie maanden laten een vergelijkbaar beeld zien, van lichte groei aan capaciteit (1,4%) en vrachtvervoer (0,5%) tegen een afnemende beladingsgraad van 0,5 procentpunt naar ruim 59%. Daarmee kan gerust gesproken van een rustige start van de Frans-Nederlandse luchtvrachtgroep in het nieuwe boekjaar.

Verontrustend

De onderliggende vrachtcijfers van de twee luchtvaartmaatschappijen binnen de groep zijn echter meer verontrustende lectuur voor de vrachtexperts en de Nederlandse luchtvaartpolitiek. Zo blijken alle vervoerscijfers van KLM Cargo op Schiphol voor maart en het eerste kwartaal negatief.

Het vrachtvervoer van het Nederlandse onderdeel van het gecombineerde vrachtbedrijf nam met 3,5% af in zowel maart als de eerste drie maanden van het jaar, bij een afnemende capaciteit (door het uitfaseren van de B747-combi’s) van respectievelijk 1,6 en 2,1%.

Air France groeit

KLM Cargo zag verder in maart de benuttingsgraad van de vrachtvloot afnemen met 1,3 procentpunt naar 67,4% tegen een volle procentpunt in het eerste kwartaal naar 65,3%. Tegelijkertijd wist Air France Cargo in Parijs over de maand maart 8% meer vrachtkilometers af te leggen bij een toename van de beschikbare capaciteit met 6,3%. Dat leverde ook een stijging van de beladingsgraad op van bijna 1 procentpunt naar 57% in Parijs over de laatste maand.

Ook over de eerste drie maanden van het lopende boekjaar is de vrachtcapaciteit van Air France sterk gegroeid (5,1%) bij een nog sterkere stijging van het vrachtvervoer van bijna 6%. Dat is een vergeleken bij de afnemende groei van KLM (-3,5%) een verschil van bijna 10%.

Marktaandelen

Schiphol verliest dan ook niet alleen steeds meer vrachtvluchten (in februari bijna 20%) maar moet binnen het vrachtnetwerk van Air France-KLM ook marktaandelen inleveren. Die conclusie trok overheidsmonitor van het Amsterdamse onderzoeksinstituut SEO onlangs ook al aan de hand van iets meer gedateerde cijfers over 2017 en 2018. Het verontrustende nieuws is dan ook dat deze ontwikkeling zich dit voorjaar verder doorzet.