De toegevoegde waarde van de luchtvrachtsector daalde in de onderzochte periode met 40 miljoen euro naar 2,15 miljard euro. De werkgelegenheid in die periode steeg met 8% (800 personen) naar 25.425 banen, waarvan ruim 14.000 direct. Daarmee is de vrachtsector leverancier van ongeveer een vijfde van alle banen op Schiphol. De studie van de Erasmus Universiteit heeft volgens ACN als doel om het grote economische belang van de vaderlandse luchtvrachtsector voor de BV Nederland in harde cijfers te laten zien.

Tekort

Door het capaciteitstekort op Schiphol staat de sector sinds anderhalf jaar onder druk en is het aantal vrachtvluchten met meer dan 10% (2018) afgenomen. De belangenorganisatie pleit dan ook in het kader van de komst van de nieuwe luchtvaartnota van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) voor meer ruimte voor vrachtvluchten. De nieuwe luchtvrachtmonitor moet daarvoor de economische argumenten leveren. Overigens laat de VVD-minister nog een eigen economische onderzoek uitvoeren naar de toegevoegde waarde van de luchtvrachtsector.

Volgens de onderzoekers van de Erasmus Universiteit is het het aantal vrachtbanen op Schiphol vergelijkbaar met de 31.000 jobs die de zeehaven Amsterdam oplevert, waarvan 17.600 direct. Ook de toegevoegde waarde van de luchtvrachtsector voor de BV Nederland is met 0,3% vergelijkbaar aan die van de havens aan het Noordzeekanaal (0,4%). De haven van Rotterdam blijkt in de categorie mainport de grootste banenmotor met ruim 156.000 banen en een toegevoegde waarde aan de Nederlandse economie van 2,7%.