De vervoerscijfers van de organisatie over januari laten een afname van 1.8% zien in tonkilometers. Dat is het slechtste resultaat sinds begin 2016. Vooral de grote luchtvrachtmarkten als Europa, Azië en het Midden-Oosten stonden op verlies, terwijl Latijns-Amerika net de nul haalde. Noord-Amerika en Afrika lieten nog bescheiden groei zien.

Capaciteit

De situatie voor de luchtvaartmaatschappijen wordt naast de dalende vraag verder verslechterd door de sterke groei van de vrachtcapaciteit over de eerste maand van dit jaar met 4%, aldus Iata. Dat resulteerde in een stevige vermindering van de beladingsgraad in de markt van 2,7 procentpunt naar 45,1%.

De vrachtanalisten van de Iata wijzen er verder op dat de zogeheten Purchasing Managers Index (PMI), die wordt samengesteld op basis van productie- en exportorders, al sinds september van het vorig jaar naar beneden wijst.

Volgens topman Alexandre de Juniac zijn de slechte vervoerscijfers van zijn achterban een direct gevolg van die zwakkere aanhoudende vraag naar producten in de industrie. Hij wijst er verder op dat alleen zicht is op herstel van die vraag als de huidige handelsspanningen tussen onder meer China en de VS verdwijnen.