Dit melden CBS en Wageningen Economic Research op basis van voorlopige cijfers. Met een bedrag van ruim 90 miljard euro aan landbouwgoederen die vorig jaar de grens overgingen, blijft Nederland op de VS na ’s werelds grootste exporteur van agrarische producten. Het merendeel, zo’n 72%, kwam uit Nederland. De rest kwam uit andere landen en ging via Nederland naar het buitenland.

Sierteelt

Producten zoals bloembollen en planten, die onder sierteelt vallen, zijn de grootste exportcategorie en goed voor 10% van landbouwexportwaarde. Zuivel en eieren, vlees, groenten en fruit vormen de rest van de top vijf. Producten waarin graan, meel en melk verwerkt is, lieten de sterkste groei zien, van 12%. Dit kwam mede door een sterke stijging in de vraag naar babymelkpoeder vanuit China.

Bestemmingen

De lijst van de meest populaire exportbestemmingen bleef gelijk aan het jaar ervoor. Een kwart van de landbouwgoederen wordt vervoerd naar Duitsland. België (11%) en het Verenigd Koninkrijk (10%) ontvangen ook relatief veel producten die op Nederlandse bodem worden geproduceerd.

De import van landbouwgoederen kwam uit op ruim 61 miljard euro, wat 0,5% hoger is dan in het voorgaande jaar. Hiermee bedroeg het landbouwhandelsoverschot bijna 29 miljard euro, wat vrijwel gelijk was aan het bedrag behaald in 2017.