Die komt vlakbij het afvalenergiebedrijf AEB en andere afvalinzamelaars in de Amsterdamse haven en kan per jaar 17.000 ton plastic geschikt maken voor hergebruik. PRA is een samenwerking van Umincorp, een spin-off van TU Delft, en afvalinzamelaar Milieu Service Nederland.

Recycling

De fabriek richt zich op plastic uit huishoudelijk afval. Recycling van plastic afval is zeer gecompliceerd vanwege de honderden verschillende soorten. PRA denkt dat probleem te hebben opgelost door plastic snippers door een soort ‘magnetisch bad’ te leiden. Onder invloed van een magnetisch veld groeperen de snippers zich in verschillende lagen, doordat alle plasticsoorten een eigen soortelijk gewicht hebben.

Een half jaar geleden kondigde het nieuwe bedrijf Bin2Barrel ook al de bouw van een fabriek voor recycling van plastic in de Amsterdamse haven aan. Het bedrijf wil daaruit brandstof voor de transportsector gaan produceren. De fabriek komt aan de Petroleumweg vlakbij de elektriciteitscentrales van Nuon en vergt een investering van 28 miljoen euro. De bedoeling is om 30.000 kuub brandstof te winnen uit 35.000 ton niet-recyclebaar plastic.

Aardolie

De ontwikkelde techniek is gebaseerd op pyrolyse, die ook bij het kraken van aardolie wordt toegepast. Het plastic wordt op hoge temperatuur vergast. Dat gas wordt in een aantal stappen omgezet in brandstof. Het bedrijf wil uiteindelijk vier fabrieken in de haven van Amsterdam ontwikkelen en ook elders in de Benelux en Duitsland de vleugels uitslaan.