Al een jaar of zes is de Nederlandse economie aanhoudend gegroeid, zelfs met toenemende groeicijfers. Maar economen zijn er niet gerust op dat we de stijgende lijn kunnen vasthouden. Voor volgend jaar wordt, bijvoorbeeld door het Centraal Planbureau, al een verzwakking voorzien. Wat 2020 ons gaat brengen is steeds onzekerder.

Euler Hermes Nederland bijvoorbeeld sluit een recessie in het eerste kwartaal van dat jaar niet uit. De dalende prognose voor 2019 is volgens de kredietbewaker al een ‘vooraankondiging’, een teken aan de wand. Johan Geeroms, hoofd Risk Underwriting op het kantoor van Euler Hermes in Den Bosch, spreekt van een ‘optelsom’.

Zo hebben we de onzekere gevolgen van de Brexit, de afbouw van het inkoopprogramma van obligaties door de Europese Centrale Bank (ECB), in combinatie met een stijgende rente, de schijnbaar escalerende wereldwijde handelsoorlog, het toenemende onevenwicht tussen de waarde van de dollar en de euro, oplopende loonkosten en de nog steeds zwakke positie van banken in het zuiden van Europa.

Deze mengeling van factoren kan in zijn ogen leiden tot ‘felle negatieve escalaties’. Ondernemers zijn in grote onzekerheid geraakt. Ze schuwen grote volatiliteit, terwijl het de laatste jaren in de economie toch ‘koek en ei’ was. ‘Daar is geen plan op af te stemmen.’

Lees meer hierover in Nieuwsblad Transport van deze week