De Global Shippers’ Alliance (GSA) waarschuwde tijdens de algemene vergadering in Hongkong deze week dat handelsoorlogen zich niet tot landen en regio’s zullen beperken en uiteindelijk de wereldeconomie gaan schaden. De leden roepen wereldleiders daarom op om geschillen over importtarieven op te lossen en de administratieve rompslomp te verminderen. De GSA vindt dat er lessen uit het verleden getrokken moeten worden: ‘Tussen 1929 en 1932 daalde de internationale handel met 25%. Protectionistische maatregelen die daarop volgden, verdiepten en verlengden deze crisis.’

In een verklaring staat ook dat momenteel 40% van het bbp afhankelijk is van grensoverschrijdende stromen. Dit was in 2007 53%. Deze zogenaamde de-globalisering is op zijn minst gedeeltelijk het resultaat van protectionistische maatregelen. ‘We zien dus een parallel met de huidige situatie, waarin het volume van de wereldhandel licht is gedaald. Laten we proberen te voorkomen dat dit een nieuwe langdurige trend wordt’, aldus de GSA.

In weerwil van de huidige protectionistische tendensen, laat een vandaag gepubliceerd rapport zien dat de vooruitzichten voor de wereldhandel blijven verbeteren. Zo groeide de wereldwijde handelsbarometer van DHL deze maand van 64 naar 66 punten en komt zelfs in een stroomversnelling. De wereldwijde luchthandel evenwel is licht gedaald, maar blijft zeer positief op 70 punten staan. De oceaanhandel steeg van 60 tot 63 punten.