De handel met de Britten gaat bedrijven honderden miljoenen euro’s kosten, blijkt uit onderzoek in opdracht van het kabinet.

Het Verenigd Koninkrijk maakt nu nog deel uit van de gemeenschappelijke markt van de EU, maar wil daar uitstappen. Import en export moeten daardoor weer langs de douane. De administratie die daarbij komt kijken als Brussel en Londen voor hun scheiding geen handelsakkoord sluiten, kost Nederlandse bedrijven jaarlijks alleen al 387 tot 627 miljoen euro, berekende accountantskantoor KPMG in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Landbouw. Daarbovenop komen mogelijk nog in- en uitvoerrechten, btw-uitgaven en de kosten die bedrijven moeten maken om te voldoen aan de eisen die het Verenigd Koninkrijk aan Europese producten en de EU aan Britse producten zal stellen.

De gevolgen van een zogeheten harde brexit verschillen per sector, maar sommige sectoren die KPMG heeft onderzocht worden flink geraakt. Vleesbedrijven moeten door administratieve lasten en markttoegangseisen vrezen voor een jaarlijkse strop van ongeveer 10 tot 28 miljoen euro. Voor de snijbloemensector is dat 4,4 tot 7,3 miljoen.

De onderzoekers waarschuwen dat bedrijven niet klaar zijn om een harde brexit op te vangen en daar ook nog te weinig mee bezig zijn. Ze komen nog niet in beweging omdat de onderhandelingen tussen Brussel en Londen nog in volle gang zijn. De douane en de toezichthouders zijn al evenmin berekend op het vele extra werk dat hen zou wachten. En wachttijden die daardoor ontstaan, jagen bedrijven dan weer op kosten.

De overheid zou er goed aan doen bedrijven beter te informeren, zelf vast wat afspraken met de Britten te maken en bijvoorbeeld alvast extra douaniers en inspecteurs te werven, vinden de onderzoekers.

Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer gaat praten met de douane en verschillende inspecties om te kijken wat die kunnen doen. ‘Maar een ondernemer moet zelf het belangrijkste werk doen. Bereid u als ondernemer op tijd voor.’