In de meeste economische sectoren verwacht ING dit jaar krimp. De bouw, die vorig jaar 3,8% groeide, krimpt dit jaar 2%. De detailhandel staat een krimp van 0,8% te wachten, de industrie zal zelfs een negatieve groei van 1,2% vertonen.

Voor volgend jaar wordt in alle sectoren groei voorspeld. De groothandel groeit dan met 3%, de bouw met 2,5% en de industrie met 1,7%. Het bruto binnenlands product ziet ING volgend jaar 1,2% toenemen, tegenover een krimp dit jaar van 0,6%.

De economische teruggang dit jaar wijt de bank aan de groeivertraging in de wereldhandel. Die raakt onder meer de chemie, de machinebouw en de metaalsector. De voedingsindustrie mag nog op een lichte groei rekenen. Dat de industriële productie niet al te ver terugvalt is te danken aan de Duitse industrie, die relatief goed blijft draaien.