Deze aanbevelingen staan in een studie van de voormalige Franse minister Jack Lang, die is opgesteld in opdracht van de Verenigde Naties. Het rapport van Lang staat dinsdag op de agenda van de VN-Veiligheidsraad. Lang baseert zijn kostenberekening op een optelsom van de uitgaven voor patrouilles door de marines van landen als de Verenigde Staten, China, Rusland, Groot-Brittannië en Nederland, verloren gegane handelswaar, hoger verzekeringskosten en losgelden.

Negen van de tien piraten die worden gearresteerd, komen nu volgens Lang binnen de kortste keren weer vrij. ‘Deze straffeloosheid bevordert piraterij’, aldus Lang, op dit moment de speciale VN-gezant voor piraterij. In Langs rapport staat dat de piraten op 31 december 26 schepen met in totaal 612 bemanningsleden in hun macht hadden.

Lang: ‘De strijd wordt gewonnen door de piraten. Ze zijn steeds verder op de Indische Oceaan actief en beschikken over hightech-apparatuur’. Piraten nemen tijdens hun strooptochten onder meer machines mee waarmee ze bankbiljetten op echtheid kunnen controleren.

Vorige week had de maritieme waakhond IMB al verontrustende cijfers gepubliceerd over de piraterij in de wereld in 2010. Voor het vierde jaar op rij was sprake van een toename van het aantal scheepskapingen. De meeste incidenten, 92 procent, worden veroorzaakt door Somalische piraten.

Op dit moment zitten volgens het rapport van Lang 780 piraten achter tralies in dertien landen. De verdachten worden vaak niet berecht omdat de wetten niet zijn voorzien van artikelen over piraterij. Lang wil dat landen hun regelgeving moderniseren, zodat piraten berecht kunnen worden. Daarnaast pleit hij voor de komst van een internationaal tribunaal tegen piraterij en de bouw van gevangenissen. De kosten hiervan zouden omgerekend ruim 18 miljoen euro bedragen.

Lang stelt ook voor dat marine-vaartuigen van de internationale gemeenschap dichter op de kust van Somalië gaan patrouilleren om de pakkans te vergroten.