Uit rapportage van het Landbouw Economisch Instituut blijkt dat de agrarische handel in Nederland vorig jaar is hersteld, nadat 2009 voor veel boeren en tuinders in ons land een rampjaar was. Volgens Bleker zit Nederland weer boven het niveau van voor de economische crisis.

Na de Verenigde Staten is Nederland de grootste exporteur van agrarische producten. Duitsland is daarbij veruit de belangrijkste handelspartner. Ruim een kwart van de agrarische export ging vorig jaar naar Duitsland, dat voor 17,2 miljard euro uit ons land importeerde. Vooral de Nederlandse tomaten, komkommers en paprika’s zijn in trek bij onze oosterburen. Verder gaat het vooral om sierteelt, zuivel en eieren en vlees.

Bleker voert tijdens de Grüne Woche gesprekken met landbouwministers van Europese landen over de gevolgen van het dioxineschandaal in Duitsland, dat een flinke schaduw werpt over de beurs. In Nederland staat de export van eieren en varkensvlees op dit moment op een laag pitje, omdat de Duitsers deze producten niet meer vertrouwen.

Volgens de Duitse minister van Landbouw, Ilse Aigner, is dat te wijten aan een handjevol criminelen dat rommelde met veevoer en niet aan overgrote meerderheid van de Duitse boeren die er alles aan doen om een gezond product in markt te zetten. Een actieplan, dat voorziet in hardere eisen aan veevoer en strenger toezicht daarop in alle deelstaten van de Bondsrepubliek, moet nu het vertrouwen van de Duitsers in de landbouwproducten herstellen.