De Noorse staatsoliemaatschappij Statoil heeft een olieproductieschip (fpso) ter waarde van bijna een half miljard euro besteld bij de eveneens Noorse scheepsbouwgroep Kværner.


Die is bestemd voor het Johan Castberg-veld in de Barentszee, die in 2022 in productie moet komen. De fpso moet een jaar daarvoor opgeleverd worden en wordt verspreid over vier locaties in Noorwegen gebouwd. Volgens Statoil is Kværner als winnaar uit de bus gekomen van een felle internationale concurrentiestrijd.

Statoil verwacht in een periode van dertig jaar 450 tot 650 miljoen vaten olie te kunnen winnen, wat bij de huidige olieprijs een waarde van 22 tot 32 miljard euro vertegenwoordigt. Daar staat een investering van ruim vijf miljard euro tegenover. De ontwikkeling van het veld levert zo’n 50.000 manjaren aan werk op.