China was afgelopen jaar de grootste importeur van olie wereldwijd. Daarmee verdreef het Aziatische land de VS van de eerste positie.


China was al zo’n vijf jaar de grootste netto-importeur (import minus export). In 2017 was China voor het eerst ook qua bruto-import groter dan de VS. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration.

China importeerde 8,4 miljoen vaten olie per dag, tegenover 7,9 miljoen vaten in de Verenigde Staten. Belangrijke redenen voor de toename zijn de extra voorraden die Peking wil aanleggen en de teruggelopen binnenlandse productie.

Afgelopen jaar kwam 56% van de geïmporteerde olie vanuit Opec-landen naar China. Dat was vijf jaar eerder nog 67%. Rusland is inmiddels Saudi-Arabië voorbij als belangrijkste olieleverancier voor de Chinezen. Zo’n 14% van de ruwe olie komt vanuit Rusland.