Het gaat daarbij over de beschikbare slottijden bij het laad-en losproces. Die zijn er nauwelijks, aldus de truckers in de Duitse vakmedia. Volgens diverse wegvervoerders zijn er zelfs in de doorgaans rustige, vroege ochtenduren nauwelijks slots te krijgen in de haven. Een tijdstip reserveren voor de drukke late namiddag is al helemaal hopeloos.

Volgens truckers hebben de meeste stuwadoors in de haven door de coronacrisis het personeelsbestand drastisch afgebouwd door werktijdverkorting, waardoor op de terminals onvoldoende personeel aanwezig is.

3 uur wachten

Wegvervoerders tonen weinig begrip voor de maatregel om via werktijdverkorting de kosten bij de overslagbedrijven te reduceren. Zij wijzen erop dat het ingevoerde slotsysteem in de haven van Hamburg voor een snel afhaalproces van de zeecontainers moest zorgen van maximaal een half uur. Zelfs met een slot zijn de truckers nu bijna drie uur kwijt, klagen de vervoerders.