Slaapwandelend moet Richards naar zijn Philips-cassetterecorder zijn gestrompeld om de riff op te nemen op een cassettebandje, want ’s ochtends kon hij zich niets meer herinneren van de slaapdronken gemaakte opname. Mede dankzij het cassettebandje werd zodoende rockgeschiedenis geschreven, maar terwijl Richards en zijn vrienden wereldberoemd werden, doet de naam van de uitvinder van het cassettebandje zelfs in Nederland bij weinigen een belletje rinkelen.

Afgelopen weekend overleed die Philips-uitvinder, Lou Ottens, op 94-jarige leeftijd, in zijn woonplaats Duizel ten zuiden van Eindhoven. Bij zijn pensionering eind jaren ’80 gaf Ottens zijn collega’s een zelfgeschreven boek mee, ‘100 tips voor innovatie’, waarin hij al zijn opgedane wijsheid probeerde over te dragen. Neem meer vrouwen in dienst, was een van zijn adviezen, wat afgelopen maandag zomaar gebruikt had kunnen worden als slogan van de Internationale Vrouwendag. Ook benadrukte hij het belang van teamwork. Ottens mocht dan aan de wiegjes hebben gestaan van eerst het cassettebandje en later ook de cd, elke poging om hem te vergelijken met historische uitvinders als Thomas Edison wees hij subiet van de hand. Hij was slechts aanvoerder geweest van de teams die deze baanbrekende producten hadden ontwikkeld, en dat was volgens hem niets om zichzelf persoonlijk over op de borst te kloppen.

Lou Ottens was ook, en daarmee slaan we het bruggetje tussen de Rolling Stones en de Nederlandse logistieke sector, een pleitbezorger voor logistieke innovaties. Eerst binnen Philips, na zijn pensionering als voorzitter van de vereniging die we nu kennen als de Vereniging Logistiek Management (VLM). Dat de VLM jaarlijks een manager op het schild tilt als ‘Logistiek manager van het jaar’ is misschien niet zo in lijn met de teamworkgedachte van Ottens, maar het idee dat logistiek in het bedrijfsleven van levensbelang is en in handen moet worden gelegd van slimme mannen en vrouwen, is dat wel.

Ottens was een probleemoplosser. Omdat hij zich ergerde aan de oude bandrecorders met hun enorme spoelbanden, maakte hij het cassettebandje dat in de binnenzak van zijn pak paste. Wie weet komen ook in de stikstof- en klimaatcrisis straks geïrriteerde ondernemers en uitvinders met het ei van Columbus.