Dat we 2020 wel gezien hebben en 2021 het jaar moet worden van de coxit, daar zijn we het allemaal over eens. Hoe sneller we dat onverkwikkelijke flutvirus met pek en veren onze planeet hebben uitgebonjourd, hoe beter. Toch is Walden nog niet bepaald zo’n ‘household name’ als pakweg K+N of DSV. Dat komt mede doordat Walden zichzelf pas afgelopen zomer omdoopte tot Walden. Maar ook de vorige naam van het bedrijf, EHDH, lag niet meteen op ieders lippen, om het vriendelijk te zeggen. Eén keer hadden we in deze krant een verhaal over EHDH (‘European Healthcare Distribution Holding’), en dat was toen EHDH begin dit jaar Movianto overnam, de specialist in farmaceutische logistiek van Duitse origine die tot dan toe in handen was geweest van het Amerikaanse Owens & Minor. Met de overname was een ‘Nieuwe reus in farmalogistiek een feit’, zo schreef Folkert Nicolai, onze helaas inmiddels overleden collega.

Movianto stond in Nederland nog nooit zo in de belangstelling als afgelopen weekend, op tweede kerstdag, de dag waarop transporteur H.Essers een eerste voorraad Pfizer-vaccins kwam afleveren in het ruim 20.000 vierkante meter grote distributiecentrum van Movianto in Oss. Het Oss-dc wordt met zijn grote vriezers hét Nederlandse verdeelcentrum van de Pfizer-spuiten, vaccins die zoals bekend ijskoud bewaard moeten worden. Minister Hugo de Jonge kwam in Oss al eerder poolshoogte nemen en sprak in een tweet van een ‘ongekende, militaire operatie’. Om spitsvondig een slogan uit zijn mouw te schudden: ‘Mouwen opstropen!’ Nu heel Europa is begonnen met vaccineren en Nederland nog tot in januari bezig is met ‘zorgvuldige voorbereidingen’, vraag je je echter ook wel af of de minister de GGD’s en andere betrokken partijen niet wat eerder aan hun jasje had kunnen trekken om spoediger met vaccineren te kunnen beginnen. Van een sterk staaltje ‘just in time’ logistiek kan je hier niet spreken.

De inmiddels afgeronde overname van Movianto door EHDH, ofwel Walden, heeft een concern opgeleverd met meer dan vijfduizend medewerkers en 625.000 vierkante meter warehouseruimte verdeeld over twaalf Europese landen, met een jaaromzet van meer dan een miljard euro. Dit alles geleid door ceo Stéphane Baudry, kleinzoon van de man die het Franse logistieke concern in 1951 oprichtte. Dat was een jaar waarin Snip & Snap nog hip & happening waren. Maar waarschijnlijk komt pas nu, nu de oorlog tegen het coronavirus in zijn beslissende fase lijkt te belanden, het moment waarop farmalogistieke reuzen echt hun spierballen moeten laten zien aan het grote publiek.