Toen zijn volk dit voorjaar massaal thuis zat te schuilen voor het coronavirus, liep de koning door ziekenhuizen om het verzorgend personeel een hart onder riem te steken. Later waagde de vorst zich in een coronateststraat, slechts beschermd door een mondkapje, zo’n ding waarvan het RIVM op dat moment nog bezwoer dat het geen sikkepit helpt.

Als er in de wereldhistorie één schappelijke koning is, is het onze Willem-Alexander wel. Aangezien onlangs zelfs zijn werkbezoek aan Duitsland werd afgelast, het land van zijn voorvaderen nota bene, weet Willem-Alexander natuurlijk dondersgoed dat de rest van Europa eventjes niet zit te wachten op reizigers uit corona-hotspot Nederland. Dat gevoegd bij het feit dat de Nederlandse overheid haar burgers zelf ook thuis wil houden, is het onmogelijk dat het veelbesproken koninklijke uitstapje naar Griekenland werkelijk als vakantie bedoeld is geweest. Het was een geheime missie, met als dekmantel een dwaze vakantietrip, wat ik u brom. In Griekenland heeft de koning met zijn gezin de handen uit de mouwen gestoken om het regeringstoestel vol te stouwen met belangrijke hulpgoederen, waarna ze volledig volgens plan met gewone lijnvluchten terug naar huis zijn gekeerd. Geen millimetertje vrachtruimte mocht verspild worden in de eenmalige ‘pfreighter’, om in 2020-jargon te blijven.

Het zullen geen bulkpartijen souvlaki zijn geweest die in het toestel werden geladen, noch elpees met bemoedigende muziek van wijlen Demis Roussos, maar met een in het diepste geheim gefabriceerd Grieks coronavaccin, klaar om de Grieken en Nederlanders als eerste geluksvogels het normale leven te laten hervatten, zou de koning natuurlijk prima thuis kunnen komen. Ik weet zeker dat zoiets binnenkort bekend wordt gemaakt.

Ik weet dat natuurlijk helemáál niet zeker. Toch zijn peperdure privétoestellen die hulpgoederen transporteren dit jaar op zichzelf geen onmogelijkheid gebleken. Zie de ‘Crystal Skye’, een van meest luxueuze vliegtuigen ter wereld. Het toestel waarin normaliter altijd een ‘mixologist’ mee vliegt om in de lounge cocktails voor de gasten te maken en waarin butlers langs de fauteuils lopen om Michelin-sterrenmaaltijden te serveren en broeken te strijken, dat toestel werd eerder dit jaar ingezet om medische hulpmiddelen uit China naar Amerika te vliegen.