Veel later leerde ik dat Freddy Mercury en zijn kornuiten in die videoclip van ‘Radio Ga Ga’ door het decor rijden van ‘Metropolis’, een science fictionfilm uit 1927 die zich volgens Wikipedia afspeelt in de wereld van 2030.

Hypermodern was het vehikel waarin de Queen-rockers zich begin jaren tachtig door het wolkenkrabberslandschap van ‘Metropolis’ bewogen bepaald niet, achteraf bezien, maar aan de andere kant: in onze werkelijke wereld zijn de afgelopen decennia evenmin bijzonder ‘futuristische’ transportmiddelen in gebruik genomen. Schepen werden reusachtiger, auto’s gestroomlijnder, treinen sneller en in havens en distributiecentra werken robots zich buiten het zicht van het grote publiek in het zweet, maar veel is nog gewoon bij het oude gebleven.

Toch gaat ‘Metropolis’ een eeuw na dato gelijk krijgen als we de Spaans-Amerikaanse professor Mauro F. Guillén mogen geloven. De aarde staat een evolutionaire knaller te wachten à la de Cambrische explosie, schrijft Guillén in zijn vorige week verschenen boek ‘2030: How today’s biggest trends will collide and reshape the future of everything’. Bij die oude ‘explosie’ van een slordige 500 miljoen jaar geleden besloten ‘wij’ ons eentonige bestaan als primitieve waterwezentjes op te geven en kropen we het strand op om aan land wat leven in de brouwerij te brengen. Maar de grote doorbraak dit keer wordt volgens Guillén, dat er in 2030 voor het eerst meer computers dan menselijke breinen op aarde zullen zijn. Computers die bijvoorbeeld massaal trucks gaan besturen en volgens de professor alleen al in de VS drie miljoen truckers werkloos zullen maken.

Toevallig kwam uit Noord-Amerika afgelopen week ook het nieuws, dat de Canadese provincie Alberta een principeakkoord heeft gesloten met een bedrijf dat tussen Calgary en Edmonton een Hyperloop wil aanleggen: een systeem waarbij goederen én mensen in een vacuüm buis met topsnelheden van boven de duizend kilometer per uur kunnen worden verplaatst. Als eerste mens in zo’n Hyperloop stappen: een beetje vergelijkbaar met een visje dat besluit het strand op te kruipen, is het inderdaad wel.