Zonder van een ree een olifant te willen maken: ik had niet verwacht op die plek zo’n groot dier te zullen ontmoeten. De ree was echter niet verdwaald, en had in de bosjes misschien zelfs nog wat makkers staan. Na mijn rendez-vous las ik thuis in de krant dat jagers de komende herfst op Voorne-Putten honderden reeën gaan doodschieten. Er banjeren er blijkbaar zoveel rond, dat ze als een bedreiging voor de verkeersveiligheid worden gezien. Deze week kwam daar het nieuws bovenop dat de provincie Zuid-Holland even verderop, in de Hoeksche Waard, alle dertig damherten wil doden die op dat eiland rondlopen. Twintig jaar geleden al ontsnapte een handjevol herten, dat zich al die tijd kennelijk prima heeft weten te redden in de Hoeksche Waard. Maar nu de gewei-dragers inmiddels een familie van dertig vormen, zijn ze volgens de autoriteiten een gevaar geworden voor het gemotoriseerd verkeer van de mens.

Met de verkeersveiligheid zit het wel snor bij de reusachtige nepkonijnen die in het Amsterdamse havengebied zijn neergepoot (zie hiernaast). Als de haven een zes meter hoge Doutzen Kroes of Tom Hanks had opgericht, om maar twee willekeurige sterren te noemen, dan had dat tot verkeersongelukken kunnen leiden, maar geen enkele weggebruiker zal zich laten afleiden door deze drie slordig geboetseerde ‘berm bunnies’.

Drie keer raden trouwens welke oud-Oscar-winnaar gelauwerd is met de American Maritime Hero Award? Het antwoord: Tom Hanks (toevallig zeg, we hadden het net nog over hem!) Volgens de jury zette Hanks met zijn rol als Maersk-kapitein in de film ‘Captain Phillips’ de Amerikaanse handelsvaart al eens eerder flink op de kaart bij het grote publiek, en doet hij dat nu opnieuw in zijn rol als kapitein Krause in de film ‘Greyhound’.

Hanks, een van de beroemdste ex-coronapatiënten, heeft zelf hard uitgehaald naar mensen die zich niet aan de coronamaatregelen houden. Hij vergeleek hen met automobilisten die de maximum snelheid overtreden en voetgangers omver rijden. Wijze woorden van de acteur. Als we niet heel erg blijven uitkijken met het coronavirus, worden de wegen straks op een desastreuse manier weer superrustig en buitengewoon veilig.