Het International Space Station (ISS), inmiddels twintig jaar in de running, heeft al 240 mensen over de vloer gehad, een uitgebreid gezelschap van wie we alleen ‘onze’ André Kuipers goed kennen. De meeste ISS-bezoekers waren Amerikaan (151) of Rus (48). Wat al die wetenschappers in het ruimtestation precies aan het doen zijn, is vanaf de aarde lastig te beoordelen, maar een ding is zeker. Die mensen moeten iets te eten en te drinken hebben, en af en toe een boutje, moertje, schroefje of nippeltje kunnen vervangen.

Elon Musk, de schatrijke ondernemer die van blijdschap na de geslaagde lancering van zijn bemande SpaceX-raket zelf bijna loskwam van de aarde, staat bekend als iemand die niet vies is van publiciteit, maar dat zijn bedrijf de afgelopen tien jaar al 88 onbemande raketten lanceerde richting het ISS om het station te bevoorraden, is toch met relatief stille trom gebeurd.

De grootste vrachtraket uit de historie van SpaceX, de ‘Dream Chaser Cargo’, staat op de planning om komende herfst naar de ISS te worden geschoten. Het ding kan 5.500 kilo vracht meenemen, wat me voldoende lijkt om een vermelding te verdienen in Nieuwsblad Transport.

De ontwikkelingen in de ruimtevaart kunnen snel gaan nu Elon Musk de smaak echt te pakken heeft gekregen. De ondernemer wil snel mensen en spullen hebben op de maan en op Mars. Ruimtetoeristen zijn in het ISS ook al op bezoek geweest. Sarah Brightman, zangeres van het toepasselijk getitelde ‘Time to say goodbye’, cancelde haar trip, maar hoopt nog steeds op een herkansing. En als volgende week op deze plek Youp van ’t Hek zijn licht laat schijnen over logistieke ketens, ben ik waarschijnlijk met een persraket vol journalisten in een baan rond de aarde geschoten.