Haaien staan er nu nog steeds behoorlijk slecht op, maar als milieubewuste 21e-eeuwers waarderen we afval in zee wel heel anders. Omroep Friesland meldde afgelopen weekend dat de ramp met de ‘MSC Zoe’ nog eens dunnetjes wordt overgedaan in Den Helder, waar onderzoeksinstituut Wageningen Marine Research kleine plastic korreltjes heeft gestrooid in grote bakken water die verder gevuld zijn met kleine zeedieren als garnalen, wormen en mosselen. De komende weken meten de onderzoekers welk effect de korreltjes hebben op het zeeleven.

De 342 overboord geslagen containers van de ‘MSC Zoe’ zijn vooral in het noorden van Nederland nog lang niet vergeten. Alle nijvere opruimwerk van klepelzuigers ten spijt, zullen de Waddeneilanden nooit meer helemaal vrij zijn van plastic korreltjes. Achthonderd ton lading uit het containerschip is nog altijd zoek en wordt inmiddels aangeduid met termen als ‘zwerfafval’ en ‘rotzooi’.

Het kan na grote incidenten een pleister op de wonde zijn als verantwoordelijken ruimhartig ‘sorry’ zeggen, schades worden vergoed en lessen worden getrokken voor de toekomst, maar in het geval van de ‘MSC Zoe’ wordt de wonde telkens weer opengehaald. Zie het nieuwe rapport van Inspectie Leefomgeving en Transport waaruit blijkt dat rederijen bij het beladen van containerschepen nog steeds massaal regels overtreden.

Bovendien is de zuidelijke vaarroute bij de Waddeneilanden nog volop in gebruik, ondanks een ‘tussentijdse waarschuwing’ die de Onderzoeksraad voor Veiligheid afgelopen herfst uitte over de risico’s. Misschien laten de garnalen in Den Helder een schreeuw van protest horen, maar vermoedelijk zullen de komende definitieve conclusies van de Onderzoeksraad toch de grootste impact hebben.