Ineens sluiten de Verenigde Staten en China een onverwacht handelsakkoord. ASML, de chipmachinefabrikant uit het Zuiden des Lands, mag intussen van de VS geen machines aan de Chinezen leveren, omdat China met deze apparatuur heel lelijke wereldbedreigende spullen kunnen fabriceren. De Britten geven, vlak voor hun Brexit, het Chinese Huawei alle ruimte om activiteiten in het Verenigd Koninkrijk te ontplooien, hoewel dat een eigen handelsakkoord met de VS in de waagschaal stelt. En uit China waait tussen de bedrijven door het coronavirus over de wereld. Ga dit alles eens in perspectief plaatsen.

Het zijn tijden waar middeleeuwse onheilsprofeten van het type Nostradamus wel raad mee zouden hebben geweten. We stevenen af op de Apocalyps. De tekenen zijn overduidelijk. De mensheid heeft het niet meer in de hand, de Vier Ruiters verbreken hun zegels van het noodlot, de maan zal bloedrood kleuren en de zon wordt een haren zak. Moderne voorspellers hebben met wiskundige exactheid berekend dat het jaar 2020 de Derde Wereldoorlog inluidt. De juistheid van hun methode wordt weliswaar door vakgenoten betwist, maar dat de aardbol uit het roer dreigt te lopen, is geen al te achterlijke veronderstelling.

Een beetje ondernemer heeft natuurlijk al een geheel geüpdate versie van het boek Openbaringen marktklaar op de persen liggen. Producenten van mondkapjes staan op het punt gouden zaken te doen. Grote havens hebben de draaiboeken al klaar voor als de export van China over een maand geheel opdroogt. In de laboratoria werken farmaceuten aan een nieuw wondermiddel om de opvolger van de sars-epidemie het hoofd te bieden. In Wuhan zit de bevolking, nu het Jaar van de Rat net is begonnen, inmiddels als ratten in de val; de miljoenenstad is hermetisch afgesloten.

Het toeval wil dan weer dat het geheel gerestaureerde hoofdluik van het altaarstuk ‘Het Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck sinds kort in volle glorie in de Sint-Baafskathedraal van Gent te bezichtigen is. De volkeren uit alle hoeken van de planeet aanschouwen het symbool van hoop, met welvarende steden op de achtergrond. Rare week.