Feyenoorder ben je immers niet voor je lol. Maar ook als het minder goed gaat, zit ik in de Kuip te zingen voor mijn club. Juist dat heb je nodig als het even niet loopt. Of we nou winnen of verliezen, we gaan ervoor met z’n allen: trainer, spelers en publiek.

Als je nou trainer vervangt door Prime Minister, spelers door het Britse Lagerhuis en het publiek door de Engelse bevolking, dan zou je verwachten dat zo’n groot voetballand als het Verenigd Koninkrijk (VK) de analogie wel zou snappen. Niet dus. Dit jaar publiceerde ik regelmatig over de Brexit. Over dramatische verkiezingsuitslagen en verschillende keren last-minute uitstel van de no-deal Brexit. Tot op 11 april werd besloten dat er uitstel kwam tot 31 oktober. En toen… niks. Daarvoor werd ik dagelijks gebeld door klanten die in paniek waren. Na 11 april, radiostilte. Ik zou juist verwachten dat men niet nog een keer in dezelfde situatie zou willen belanden en gebruik zou maken van uitstel tot 31 oktober. Maar vooralsnog niks.

Wat ik wel lees in de kranten is dat andere landen juist gebruik maken van deze radiostilte. Het VK maakt nu nog gebruik van de handelsovereenkomsten van de EU. Na 31 oktober vervallen die handelsovereenkomsten en wil het VK bilaterale afspraken maken met deze landen waarbij als uitgangspunt de bestaande afspraken met de EU worden genomen. Nu blijken de andere landen daar heel anders tegenaan te kijken. Enerzijds omdat de relatie tussen de EU en het VK heel onzeker is. Komt er wel een Brexit en zo ja, wanneer en in welke vorm? Anderzijds zijn deze landen niet van plan de afspraken met de EU te copy-pasten naar het VK. Het VK is veel kleiner dan de EU, heeft minder te besteden en heeft dus veel minder in de melk te brokkelen. Het VK zal meer concessies moeten doen dan de EU. Dat zien we al terug in de onderhandelingen tussen Japan en het VK.

Waar ook over wordt gesproken is het getouwtrek over de opvolger van Theresa May. Boris Johnson is favoriet. De media spreekt over zijn opmerkelijke kapsel, zijn provocerende uitspraken en zijn relatie met Donald Trump. Dat laatste kan wel eens een interessante gaan worden, want Trump heeft aangegeven dat het VK zich veel harder zou moeten opstellen richting de EU. Als de EU niet tegemoet wil komen aan de wensen van het VK, ‘they should just walk away’. Johnson heeft dat vertaald naar zijn standpunt dat de eindafrekening van 40 miljard euro pas wordt betaald als de EU instemt met een betere overeenkomst. Daarmee maakt Johnson zich niet populair bij de EU, maar vergroot hij wel zijn populariteit in het VK. Saillant detail is overigens het belang van Trump bij de Brexit. De VS staat immers te popelen om een handelsovereenkomst te sluiten met het VK. De VS wil toegang tot alle markten in het VK, waaronder ook de politiek gevoelige gezondheidszorg. Is de steun van de VS een mogelijk paard van Troje?

Het maakt mij eigenlijk niet zoveel uit wat er uit de verkiezingsstrijd rond de opvolger van May komt, als het maar snel gebeurt. Want de nieuwe trainer heeft gigantisch veel werk te verzetten om de spelers weer als één team te laten spelen en het publiek achter zich te krijgen. Dat is nog steeds geen garantie om een wedstrijd te winnen, maar je verlaat in ieder geval het veld met opgeheven hoofd in plaats van onder begeleiding van een striemend fluitconcert. Zou iemand die trainer trouwens kunnen influisteren dat hij al langzaam richting de blessuretijd gaat. Voor je het weet is het 31 oktober, dus mijn advies kun je wel raden: geen woorden maar daden!