Sinds kort weten we ook wie de rol van Cassius speelt in dit Shakespeare-drama dat zich op de Britse eilanden afspeelt. Haar naam, het is een zij, is Andrea Leadsom. Ze stapte onlangs op als ‘Lord President of the Council’, een hoge functie die ze namens haar partij enige jaren heeft vervuld. Daarmee raakt May opnieuw een belangrijke steunpilaar kwijt om haar voorstellen voor een zachtzinnig afscheid van de Europese Unie er eindelijk in het parlement doorheen te krijgen.

Leadsom legde het eerder tegen May af als kroonpretendent bij de Tories, nadat David Cameron in reactie op het Brexit-referendum zijn post als premier verliet en zich sindsdien naar verluidt nog maar één keer in het Lagerhuis heeft vertoond. In wezen had Cameron, kleine variant op Shakespeare, zichzelf een dolk in de rug gestoken door überhaupt aan het referendum te beginnen. De rollen veranderen voortdurend in deze moderne versie van het oude toneelstuk, dat op zijn beurt is geïnspireerd op de gebeurtenissen op de Iden van maart, 44 voor Christus, die volgens de meeste overleveringen ook weer iets anders lagen dan in de voorstelling van zaken in het laat-Middeleeuwse toneelstuk.

Toen ik veel jonger en overmoediger was, heb ik eens een poging gedaan om dit stuk van Shakespeare te vertalen. Dat leek een aantal regels wel goed te gaan, er was een soort gele-hesjesbetoging in het oude Rome en er verschenen enkele ordebewaarders ten tonele die het opstandige publiek tot kalmte maanden. Bij regel veertig of zo kwam ik in grote problemen. Een schoenlapper meldde aan de volkstribuun wat zijn beroep was. Hij bleek ‘a mender of bad soles’. De woordspeling is onvertaalbaar. De volkstribuun reageerde woedend, want hij verstond: ‘bad souls’. Dat noemen we een homofoon. Het zijn twee woorden met een totaal verschillende betekenis, maar die precies hetzelfde worden uitgesproken. In het Nederlands zijn ‘zolen’ en ‘zielen’ iets heel anders; afijn, ik ben gelijk maar opgehouden met mijn vertaling.

Om het hele Brexit-drama maar te besluiten: May may be gone in May, but it may also happen in June. Let’s see what’s next.