Een ‘transitieperiode’, noemen overheid en bedrijfsleven het graag. Ze willen het doen voorkomen dat dingen veranderen, zelfs verbeteren, maar dat er enige tijd overheen kan gaan.


Zo zijn we nog even bezig met de overschakeling op schone energie. In Duitsland noemen we dat zelfs ‘die Wende’: Mutti Merkel sluit de kerncentrales, maar is ook niet te beroerd een einde te maken aan de winning van bruinkool. In de tussentijd moeten we maar flink doorgaan met de exploratie van de wind en de zon, teneinde de schoorstenen van huizen en fabrieken te doen roken.

Transitie, Wende… Wat moet je ermee? Deze termen doen vermoeden dat we ergens hard aan werken, maar dat de resultaten nog even op zich laten wachten. Het is misschien fijn in een ‘transitie’ of ‘eine Wende’ te verkeren. ‘We gaan het anders – beter, schoner, eerlijker – aanpakken.’ Je hoort onze Mutti zeggen: ‘Wir schaffen das.’ Mag sein, maar hoeveel malen zijn we door de geschiedenis – nee, door onszelf – ontgoocheld? Een transitieperiode in onze energiehuishouding vergt dat de gevestigde maatschappijen in de wereld van de mobiliteit zich niet ingraven in hun oude ‘verdienmodel’. De eerste berichten zijn weinig bemoedigend. Volgens de grote truckfabrikanten, samen goed voor 94% van de markt, zullen dieselvoertuigen nog vele jaren het straatbeeld domineren. Deze fabrikanten mikken wel op toenemende verkopen van hybride voertuigen, die dus ook aardgas verstoken. Scania denkt aan frituurvet en houtpulp als bijmengsel voor diesel. Diesel blijft evenwel efficiënter en betrouwbaarder voor zware vrachtauto’s, zeggen de fabrikanten.

Waterstof is ‘hot’, hoewel het eigenlijk heel ‘cool’ is. AkzoNobel begint bijvoorbeeld een waterstoftankstation in Delfzijl, om stadsbussen in Groningen en Drenthe van brandstof te voorzien, die als residu alleen water produceren. AkzoNobel gebruikt ook windenergie om chloor te maken met als afvalproduct waterstof. Als waterstof een bijproduct wordt, een waardevol restje van het productieproces, gaan we een gouden toekomst tegemoet.

Het is trouwens niet zo dat pakweg Shell alleen maar de aardbodem onderzoekt om op lagen schaliegas te stuiten. Het bedrijf brengt vijftigduizend zonnepanelen aan in de vestiging op het energiecomplex Moerdijk. Die zijn goed voor 20 megawatt, op dagen uiteraard waarop het zonnetje zich laat zien. Een ‘transitie’ of ‘Wende’ is het niet, maar als duizenden bedrijven hetzelfde doen, zitten we er ook over twintig jaar nog warmpjes bij en is de wereld schoner.