Soms moet je een geheimpje verklappen. Martin Schröder, grondlegger van Martinair, wordt de oudste aardse ruimtereiziger ooit.


Martin stond, samen met dj Armin van Buuren en model Doutzen Kroes, al in 2014 in de startblokken om gedrieën in een ruimtevaartuig een leuk rondje Aarde te maken, maar de daarvoor benodigde raket, de Lynx, bleek technische problemen te hebben. Schröder (nu 86) had overigens, waarschijnlijk wegens senioriteit, als passagier het startnummer 001 en mocht bovendien gratis meevliegen.

Het kwam er niet van, want het Amerikaanse XCOR, de bouwer van de Lynx, is drie jaar na dato failliet gegaan. De raket is voor 80% klaar, zeggen deskundigen, maar nu is dus de ontwikkelaar over de kop gegaan. Dat laat Schröder natuurlijk niet over zijn kant gaan. De oud-luchtmachtpiloot en ondernemer heeft Armin en Doutzen eens aangekeken en met z’n drieën hebben ze besloten de miljoenen op tafel te leggen om het raketproject letterlijk van de grond te krijgen.

Schröder kent de kinderziekten van de luchtvaart en neemt die van de ruimtevaart, nog net iets lastiger, op de koop toe. Hij wil één keer, of liever twee, onze planeet uit de ruimte kunnen bekijken, zo mogelijk in het gezelschap van een geniale muziekmixer en een bekoorlijke catwalkcat uit Giekerk. Je bent per slot waarschijnlijk maar één keer op de wereld en je wilt dan ook wel eens van boven bekijken waar je woont.

Dat Martin behoefte zou hebben de Maan te bezoeken, geloof ik niet. Het is op onze trouwe satelliet ongerieflijk, en dat geldt ook voor Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. We zullen in de komende eeuwen zeker mogelijkheden vinden om Mars en sommige manen rondom onze grote gasplaneten te koloniseren. Maar een comfortabele expeditie wordt dat niet. Het is ook weer zo dat je, als je in je prettige aardse omgeving blijft, nooit iets zult ontdekken.

Goed, Schröder neemt, in een drastische beslissing, dat hele XCOR over en zet vaart achter de ontwikkeling van de Lynx. Hij smeert wat boterhammen voor onderweg en laat zich samen met Armin en Doutzen lanceren. Eenmaal boven kijken de drie hun ogen uit naar het hemellichaam dat wij, op de grond, genadeloos laten verkommeren. ‘What a wonderful world’, zal Armin, refererend aan die andere Armstrong, opmerken. Ze nemen een broodje uit de doos van Martin. ‘Oh, jeah.’