Deutsche Bahn geeft de namen van vijfentwintig historische personen aan haar ICE-treinen. Eén van de namen is die van Anne Frank.


Door sommigen, zowel in Duitsland als Nederland, wordt dit ongepast gevonden. Was het immers niet de Deutsche Reichsbahn, voorloper van DB, die Anne tegen het einde van de oorlog naar Duitsland vervoerde, waar ze in 1945 in Bergen-Belsen overleed?

Anne bevindt zich, met haar naam op een gerieflijke en snel door het landschap zoevende trein, in goed gezelschap. Die Bahn heeft de namen van de vijfentwintig beroemde persoonlijkheden gekozen uit bijna twintigduizend inzendingen. De meeste stemmen golden.

Tot de selecte groep behoren ook Konrad Adenauer, de grote wegbereider voor de naoorlogse Duitse democratie, de filosofe Hannah Arendt, de econoom Karl Marx, die vermoedelijk met afschuw zou hebben gekeken naar de DDR en de USSR, en de liberaal Ludwig Erhard, die als bondskanselier Duitsland ook economisch en financieel weer op de kaart zette. U kunt ook de Willy Brandt-sneltrein nemen, de man die we ons toch vooral als verzetsstrijder in de oorlog moeten herinneren (dubbel paspoort trouwens, want ook Noor).

Met dit gezelschap zou Anne Frank niet ontevreden zijn geweest. Ze zou graag met deze dames en heren een genoeglijk reisje hebben gemaakt tussen pakweg Düsseldorf en Berlijn en was onderweg natuurlijk vertroeteld met ranja en echte chocolade. Het heeft niet zo mogen zijn, want toen Anne haar reisje door Duitsland maakte, was het in een goederentrein, die traag maar zeker op de plaats van bestemming aankwam.

Namens Anne Frank kan ik moeilijk spreken, want ik heb op mijn zaktelefoontje nog geen hotline naar het hiernamaals kunnen ontdekken. Toch denk ik dat ze het – wat de zeikerds van nu er ook over mogen zeggen – prachtig had gevonden. Een trein met haar naam erop, die mensen als mensen vervoert en niet als verachtelijke tweede- of derderangs wezens, voor wie alleen staanplaatsen naar de kampen zijn voorzien.

Je mag hopen dat Die Bahn zich van de kritiek in dit geval niets aantrekt en al haar wagons, in het reizigers- en het goederenvervoer, tooit met de naam en de foto van Anne Frank. Ik wil in Rotterdam, op het station of in de haven, wel eens een sliert wagens voorbij zien gaan met Anne erop.