De komende jaren moet unsere Europäische Mutti, Angela Merkel, het uithouden met twee kerels, haar eigen Joachim Sauer erbuiten gelaten.


Merkel ontkomt er niet aan een coalitie te vormen met de liberale FDP, van Christian Lindner, en met Bündnis 90/die Grünen van Anton Hofreiter, de iets langhariger geestverwant van Jesse Klaver. Merkel kan niet anders, want de SPD, haar partner in de Große Koalition, heeft na de jongste verkiezingsnederlaag besloten haar wonden te likken en, net als de Nederlandse PvdA, niet in een nieuwe regering plaats te nemen.

Het nieuwe avontuur van Merkel begint onder een goed gesternte. Haar leiderschap in Duitsland is weliswaar onder vuur komen te liggen door de vluchtelingencrisis, maar ze geldt nog steeds als de sterkste politica van de westerse wereld en kan klaarblijkelijk goed overweg met de jonge Franse president Emmanuel Macron. Het duo Mercron, ik zou ze liever M&M noemen, neemt Europa wel op sleeptouw naar een betere gemeenschappelijke toekomst en, beter laat dan nooit, naar een oplossing voor het migrantenprobleem.

Gaat het lukken met Anton Hofreiter, de ‘Dritte im Bunde’? Ja, want de ‘energietransitie’ in Duitsland is een stapje verder dan bijvoorbeeld in Nederland. Kerncentrales worden in rap tempo gesloten en ook de kolencentrales gaan er de komende jaren uit. De Duitse Groenen lieten er, toen de verkiezingsuitslag afgelopen zondag langs kwam, geen misverstand over bestaan dat ze zich wel bij Merkel willen aansluiten, al was het maar omdat ze de Alternative für Deutschland (AfD), die met meer dan 12% de Bondsdag binnenwandelde, geen enkele kans willen geven.

Dat willen Merkel, de FDP, de SPD en Die Linke trouwens ook niet. De AfD, vergelijkbaar met de PVV, wordt de komende jaren op een zijspoor gezet. De Europese Unie mag zich er dus in verheugen dat het kernland Duitsland de komende jaren een redelijk stabiele en niet-anti-Europese regering krijgt, met Mutti Merkel aan het hoofd. Alles Gute aus Berlin.

Waardoor Merkel de verkiezingen óók heeft verloren, is volgens de berichten uit haar land het toegenomen welvaartsverschil tussen armen en grootverdieners. Dit gaat een rol spelen bij de komende coalitie-onderhandelingen. De FDP vindt dit niet zo’n punt, de CDU zit er ook niet vreselijk mee, maar de Groenen gaan het hoog op de agenda zetten. Verschil moet er zijn, zal Hofreiter zeggen, maar het moet niet te gek worden.