Denk ik aan Sint Maarten, en daar is het de afgelopen dagen regelmatig van gekomen, dan denk ik aan Hamilton Richardson.


Het moet in 1996 of ’97 zijn geweest. Judy en ik sloten ons aan in de rij op Schiphol voor de vlucht naar het eiland. Naast ons meldde zich de beste honkballer die ooit in Nederland heeft gespeeld. ‘Bent u toevallig Hamilton Richardson?’, vroeg ik. ‘Toevallig wel’, zei hij. Hij vertelde op weg te zijn naar Philipsburg om aan de wederopbouw van zijn geboorteplaats bij te dragen, na de verwoestende orkaan Luis, die in 1995 had toegeslagen.

Hij had een grote tas bij zich, maar de opbrengst van zijn inzamelingsactie in Nederland had daar nooit in gepast. Langzaam schoven we naar de incheckbalie van de KLM, een maatschappij waarvoor Richardson (1940) in zijn jonge jaren op Curaçao had gewerkt, totdat bij de Koninklijke een reorganisatie toesloeg en Hamilton besloot in Nederland zijn geluk te beproeven als fielder en slagman bij Sparta Rotterdam. Aan de zijde trouwens van Hudson John, misschien de andere grootste honkballer ooit op de Nederlandse velden.

Op Sint Maarten waren de gevolgen van Luis nog goed te zien, in de vorm van grote gaten die in de gevelrijen waren geslagen. Maar de luchthaven werkte weer volop, de cruisepieren lagen vol kooplustige Amerikanen en op Saint-Martin, het enige stukje wereld waar Nederland en Frankrijk een gemeenschappelijke grens hebben, had de jachthaven zich snel gevuld met nieuwe boten van hele en halve miljonairs. Een paar jaar later zou Lenny over het eiland razen en kon Hamilton Richardson opnieuw beginnen.

Nu, twintig jaar later, hadden we dus Irma, want Sint Maarten zit in het midden van het stormalfabet. De ravage is volgens de eerste berichten nog groter dan die bij de vorige orkanen. Het naburige Anguilla, een boottochtje van een uur van Sint Maarten verwijderd, schijnt door Irma la douce vrijwel verwoest te zijn. We hebben daar destijds gewandeld en fantastisch gegeten, waarna we achter op een pick-up door vriendelijke eilanders haastje-repje naar de laatste boot terug werden gebracht. Je hebt bange vermoedens over hun lot.

Onze koning zal van Sint Maarten terugkomen met de bevestiging van wat hij al wist: de klimaatsverandering. Zal Donald Trump zijn bezoek aan Florida afsluiten met hetzelfde inzicht?