Het is nog steeds veel waarschijnlijker dat wij omkomen bij een auto-ongeluk dan bij een terroristische aanslag.


Het is zelfs veel veiliger naar uw vakantiebestemming in een ver oord te vliegen dan, eenmaal daar aangekomen, de taxi te nemen naar het hotel. We lopen een grotere kans op ernstig letsel door een vallende vrucht uit een palmboom dan door de explosie van een toevallig voorbijlopende bomgordel. De meeste bomgordels zijn trouwens nep, zoals recent Spaans onderzoek maar weer eens aantoonde.

Maar goed, de paranoia neemt toe. Eerst waren het – Nice, 14 juli 2016 – vrachtauto’s waarmee op de boulevard dood en verderf werd gezaaid, nu vallen ook bestelauto’s al in de categorie moordwapens. Een paar weken geleden bleek dat vrij veel werknemers het busje van de baas gebruiken voor vakantiedoeleinden. Dit moet sinds kort niet alleen om fiscale en arbeidsrechtelijke redenen stellig worden ontraden.

Wie vandaag met het opschrift ‘Slagerij Van der Lei doet het met dieren uit de wei’ de Ramblas in Barcelona denkt op te rijden, mag zich verheugen in de meer dan warme belangstelling van de plaatselijke politie. Hij/zij kan zelfs bij Mechelen of Montélimar al uit het voertuig zijn gesleurd en aan een uitvoerig verhoor annex psychologisch onderzoek zijn onderworpen.

Autoriteiten proberen de gemoederen te sussen. Het is in ons aller belang de rust te bewaren. Zo is het ook. Onze binnensteden mogen volgens sommige waarnemers krioelen van gevaarlijke elementen, ze zijn in beginsel veel veiliger dan Mosul, Raqqa en zelfs het arme Beiroet, waar christenen, joden, soennieten en sjiieten eeuwenlang gezellig samen zaten te tric-traccen, totdat grotere en minder tolerante buurstaten zich ermee gingen bemoeien.

Het vervelende is dat moderne terroristen, die vroeger nog gebruikmaakten van hightech, zoals bomgordels, plofschoenen en complete vliegtuigen, hebben ontdekt dat ze ook gewoon een bestelbusje kunnen huren om op de menigte in te rijden. Als we de Kalverstraat met paaltjes hebben afgezet, komt de machete er aan te pas.

Een moraal zult u in dit stukje niet aantreffen. Hoe maak je de wereld minder achterlijk? Waarschijnlijk door de bevolking beter op te voeden en te onderwijzen. Maar dat is een project van vele jaren, zo niet eeuwen, en wordt voortdurend gefrustreerd door overheden die beslist niet zijn gebaat bij verstandige en mondige burgers.