Het topsectorenbeleid gaat grotendeels voorbij aan de logistieke sector. Minister Henk Kamp van Economische Zaken stuurde een evaluatie met die strekking naar de Tweede Kamer.


Kamerleden met innovatie in hun portefeuille keerden gealarmeerd van hun vakantieverblijf terug naar Den Haag. Het zou toch niet waar zijn? Maar daar stond het, zwart op wit: veel bedrijven gaan niet samenwerken om vernieuwingen te realiseren als onduidelijk is wie de winst van die vernieuwingen straks in de zak gaat steken.

Dat het topsectorenbeleid gedoemd was te mislukken, was al duidelijk toen de voorganger van Henk Kamp, Maxime Verhagen, het feestelijk presenteerde. De gelikte filmpjes die de topsectoren hadden meegebracht – daar lag het niet aan. Evenmin aan de donderpreken waarin werd voorspeld dat Nederland internationaal op het punt stond ‘de boot te missen’. Dat er voor onze nationale BV grote kansen lagen in water, energie, voedsel en logistiek was voor de aanwezigen wel duidelijk.

We zouden de wereld dus eens even een poepje laten ruiken, was de algemene conclusie tijdens de aangeklede borrel na afloop, daar op het ministerie van Verhagen. We gingen er tegenaan. Je moest eens zien welke resultaten met het topsectorenbeleid te behalen waren. Daarna ging een ieder de dienstauto of leasebak in en plofte thuis op de bank neer. Hoe was je dag, lieverd, vroeg de partner. Gewoon, was het antwoord. Een
hoop gepraat en verder zien we wel weer.

Intussen werd er in het bedrijfsleven, ook in de logistieke sector, volop geïnnoveerd, maar dat onttrok zich aan het blikveld van de topsectoren. De vernieuwingen voltrokken zich in het diepste geheim. Thomas Alva Edison liet zijn concurrenten natuurlijk ook niet meekijken hoe hij zijn eerste gloeilamp produceerde. Pas toen de vondst was gepatenteerd, konden anderen het kunstje nadoen, maar toen was het, verdien¬≠technisch gezien, al te laat.

De Nederlandse overheid heeft naar verluidt een miljard euro besteed aan bevordering van de innovatie in de topsectoren, waaronder dus de logistiek. Weggegooid geld? Dat ook weer niet, want een deel van dit bedrag kwam terecht bij wetenschappelijk onderzoekers. Onderzoeksinstituten zijn, door dezelfde overheid, in de loop der jaren financieel uitgekleed en zien een deel van de bezuinigingen nu door de achterdeur dus weer terugkomen. Dat geld is beter besteed dan wat er naar de vergaderende en borrelende buikschuivers is gegaan.