‘Tuinstoelen, Henk?’ Linda keek toe hoe haar echtgenoot de bestelbus inlaadde. ‘Heb ik’, zei Henk. ‘Kun jij de koffiezetter brengen? En de aardappelen.’


De reis ging naar het Sauerland, waar het naar verwachting mooi weer zou zijn. Op de zijkant van de bus stond met flinke letters: ‘C. Kraaijeveld, voor al uw installatiewerk’. Maar Henk was zeker niet van plan in het Sauerland installatiewerk te verrichten. Ze gingen fietsen. ‘Jee, Linda’, riep hij, ‘we vergeten bijna de fietsen.’

Eén op tien werknemers in de bouw, de loodgieterij of de detailhandel is volgens onderzoek van Fleetmatics weleens met de bedrijfsauto op vakantie gegaan. Een enkeling tankt het voertuig voor vertrek naar de Eifel, de Dordogne of Toscane nog even vol met de tankpas van de baas. In die streken vraagt de lokale bevolking zich af wat ‘Bakkerij De Wit (ook voor bruin)’, ‘Karelse wast – dat scheelt alvast’ en ‘Fa. Jansen weg- en waterbouw’ in vredesnaam in hun contreien te zoeken hebben.

Het is dus wel treurig gesteld met de Nederlandse economie. Aan NL-sleurhutten zijn ze diep in het Europese buitenland wel gewend. Zelfs in Vlaamse hotels wordt al verbaasd opgekeken als een Ollander om een sleutelke komt vragen. Maar dat Nederlanders nu het bedrijfsvoertuig van de baas meepikken om hun vaderland een paar weken te ontvluchten, moet een teken zijn van ontstellende armoede.

Fleetmatics is een bureau dat bedrijven adviseert bij het zo goed mogelijk beheren van hun vloot aan bedrijfsvoertuigen. Henk en Linda bijvoorbeeld mogen best een paar centen afdragen voor het gebruik van het eigendom van C. Kraaijeveld. Ze moeten de heer Kraaijeveld ook even om toestemming vragen. Als hij die geeft, zal er een fiscale regeling moeten komen, want de Belastingdienst kan heel lastig doen over het privégebruik van bedrijfsmiddelen.

Ga, om moeilijkheden te voorkomen, ook geen kleine privé­verhuizingen met de bestelbus van de werkgever uitvoeren. Als u de bezittingen van oma naar haar laatste behuizing op aarde overbrengt – eikenhouten meubilair, boekenkast, bloemetjesjurken, fotoalbum, olifantjes uit Tanzania en drie flessen zure sherry – is het advies simpel: gebruik de caravan. Het gevaar is dan wel weer dat u een fikse boete van de Inspectie Leefomgeving en Transport boven het hoofd hangt wegens overbelasting.