Aan de rondedans op de Tweede Maasvlakte is, althans voorlopig, een einde gekomen.


Alle overslagbedrijven hebben hun terminals geopend en de grote allianties in de containervaart hebben hun aanlopen er over verdeeld. Niemand lijkt echt ontevreden over de nieuwe situatie. Lijnvaartreders zien de nabije toekomst toch al met enig vertrouwen tegemoet, omdat de ladingvolumes geleidelijk aantrekken en er capaciteit uit de markt is verdwenen.

Eind goed, al goed? De rust in de bedrijfstak is nooit voor langere termijn gewaarborgd. Er komt ook weer scheepsruimte terug voor de schepen die Hanjin bij zijn ondergang heeft achtergelaten. Een deel van de Hanjin-vloot is zeker ook niet voorgoed van de wereldzeeën verdwenen. Nieuwe plotselinge ontwikkelingen die de vraagkant negatief beïnvloeden, laten zich voorspellen. De ‘wat als’-scenario’s kunnen zeker de prullenmand niet in.

Wat bijvoorbeeld als het conflict op het Koreaaanse schiereiland uit de hand loopt? Sommige Korea-deskundigen sluiten niet uit dat het regime aan de noordkant, als het door het Westen, eventueel met steun van China, verder in het nauw wordt gebracht, wild om zich heen slaat. Het kernwapen van Kim Jung-un mag misschien weinig voorstellen, het wordt voldoende krachtig geacht om Seoel, hoofdstad van Zuid-Korea en op luttele tientallen kilometers van de Noord-Koreaanse grens, volledig te verwoesten. Dat zou grote invloed hebben op de wereldscheepvaart.

Wat gebeurt er in het Midden-Oosten? De huidige instabiliteit is morgen zeker niet ten einde. Een verdere escalatie ligt eerder voor de hand. Wat zijn de gevolgen van Donald Trump’s antiglobaliseringsbeleid en van de Britse uittreding uit de Europese Unie? Welke koers gaat die Unie varen, met de opkomst van het nationalisme in het oosten en de onzekere uitslag van de aanstaande verkiezingen in Frankrijk en, later dit jaar, die in Duitsland?

We moeten, voor het ogenblik, maar eens heel blij zijn met de in de lijnvaart teruggekeerde rust. Die rust is waarschijnlijk heel bedrieglijk. ‘Panta rhei’, zei de oude Griek Heraklitos. Alles stroomt. Ook wat in rust lijkt te verkeren, kan ineens weer in wilde beweging komen. In Tokio of omgeving is de kleine vlinder, wiens lichte vleugelslag elders ter wereld stormen veroorzaakt, zojuist opgestegen. Maar het is waar: de rederswereld kan even opgelucht ademhalen en de wonden likken. Dat hebben we de afgelopen tien jaar nog nauwelijks meegemaakt.