Poetin zal samen met koningin Beatrix de tentoonstelling ‘Peter de Grote, een bevlogen tsaar’ openen. Peter was in 1697 de monarch die door West-Europa reisde, daarbij ook de havenstad Amsterdam bezocht en bedacht dat Rusland een dergelijk ‘venster op de wereld’ nodig had om het land te ontwikkelen. Sint-Petersburg werd uit de grond gestampt.

Vooruitstrevender tsaren hebben de Russen sindsdien niet gehad. Ook het tijdperk na de tsaren heeft Rusland in economisch opzicht weinig opgeleverd. Sterker: economische stagnatie luidde het einde van de Sovjet Unie in. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 omarmde Rusland het kapitalisme – iets te gretig.

Poetin sluit zijn staatsbezoek op 8 april af met een diner met hoge omes uit het Nederlandse en Russische bedrijfsleven. Dat tegelijkertijd zo’n vierhonderd vertegenwoordigers van het Nederlandse en Russische bedrijfsleven elkaar ontmoeten in de beurs van Berlage, geeft aan dat er bijna 25 jaar na dato wel degelijk iets aan samenwerking is gewonnen.

Alle beleefdheden die er tijdens zo’n officieel bezoek worden gewisseld ten spijt, niet valt te ontkennen dat de verhoudingen tussen beide landen onder druk staan. Zoals de relatie tussen Rusland en de Europese Unie als geheel niet door de meest bloeiende fase heengaat. Zie de Russische reactie op de Europese oplossing van de bankencrisis in Cyprus. Dat de Nederlander Dijsselbloem hierin een sleutelrol heeft gespeeld, zal het Kremlin niet zijn ontgaan.

Het is te makkelijk om de Russische spierballentaal hierover af te doen als politiek machtsvertoon. Politiek en economie zijn in de onvolkomen rechtsstaat die Rusland is meer één dan in het Westen gewoon is. De nationalistische, anti-Westerse toon die Poetin sinds zijn herverkiezing in 2012 aanslaat, zijn deels voor binnenlandse consumptie, maar kunnen zeker ook repercussies hebben voor de handelsbetrekkingen met het buitenland. Rusland en het Westen verstaan elkaar niet zelden slecht.

Zeker als het grondstoffen en energie betreft, telt maar één belang, en dat is het Russische. En daarbinnen het politieke boven het economische. Projecten met Westerse betrokkenheid leiden een onzeker bestaan, contract of geen contract. Het Kremlin kan er zo een streep door zetten. Wat dat betreft is er sinds Peter de Grote niet zo heel veel veranderd.

Frank de Kruif

Klik hier!