In Hamburgse havenkringen wordt nu al gesproken van een gemiste kans, waarvan de twee mogelijk over een aantal jaren spijt zullen krijgen. In de huidige moeilijke tijden zijn de synergie-effecten van een fusie voor containerrederijen meer dan welkom.

Het afspringen van de gesprekken is anderzijds wel begrijpelijk als men de achtergronden kent. Hapag-Lloyd is grotendeels in handen van aandeelhouders die er eigenlijk uit willen stappen, bij voorkeur via een beursgang. De Oetker-groep die Hamburg Süd controleert en relatief weinig wil vrijgeven over zijn resultaten, ziet de verplichting om met aandeelhouders op de beurs te communiceren niet zitten.

Een manier om de twee samen te krijgen, zou een overname van het grotere Hapag-Lloyd door Hamburg Süd kunnen zijn, maar binnen de familie Oetker vindt men nu al dat de sterk volatiele resultaten van de lijnvaartactiviteiten niet in verhouding staan tot de winst op de pizzaverkoop.

Stefan Verberckmoes