Forse uitdagingen dus voor de partijen die deze ketens proberen te beheersen. Afgelopen weken hebben mijn collega’s tijdens diverse congressen de resultaten van onze onderzoeken naar de ontwikkelingen in E-logistics met experts uit de logistieke markt besproken. De snelle opkomst van verkopen via internet zal onvermijdelijk extra eisen stellen aan de wijze waarop ondernemingen hun logistieke operatie inrichten.

Belangrijke trends zijn onder andere steeds kortere doorlooptijden, beheersing van transportkosten, toenemende keuze bij de consument van de wijze van afleveren en beheersing van retourstromen. Huidige logistieke structuren zijn vaak onvoldoende geschikt om aan de nieuwe eisen tegemoet te komen. Nieuwe oplossingen zijn nodig, waarbij retailers en logistiek dienstverleners steeds vaker uitkomen op hybride vormen, zoals bijvoorbeeld de nieuwe afhaalpunten bij supermarkten. Komende jaren zullen duidelijk maken waar straks het zwaartepunt komt te liggen. De gevolgen zijn inmiddels zichtbaar in onze steden.

Peter Colon