Die worden de weg op gestuurd door Nederlandse bedrijven die nauwelijks om de planet en de people geven, maar vooral op de profit uit zijn. Den Hartogh, Van den Bosch, we noemen er maar eens een paar. Genoeg gepraat, beste mensen, wat zouden de bonden hiervan vinden?

Een schande, meneer Zembla. Een typisch staaltje sociale dumping met als resultaat dat elke Nederlander, van zuigeling tot hoogbejaarde en alles er tussenin, voortdurend moet vrezen voor z’n leven. Want het zijn rijdende bommen, meneer, met die postbuspolen achter het stuur.

Waren de bonden niet in overleg met de werkgevers over nauwkeurige regels om dit probleem op te lossen? Ik bedoel dan het inhuren van Oost-Europese chauffeurs.

Zeker, meneer Zembla. Maar dat ligt zo ingewikkeld dat je er echte juristen voor nodig hebt. U denkt toch zeker niet dat we de uitslag daarvan gaan afwachten? Het leven gaat gewoon door, hoor. Nou ja, tenzij er zo’n giftruck omvalt en een halve crèche of bejaardentehuis uitroeit.

Juist. Dan schakelen we nu even over naar de heer Den Hartogh. Hoe heeft dit zo kunnen gebeuren?

Wat bedoelt u, meneer Nova. Is er wat gebeurd dan?

Het kan elk moment, meneer De Hartog. Met die rijdende bommen van u. En chauffeurs zonder diploma.

Van dat laatste weet ik niets, dat zal ik laten onderzoeken. Maar onze vrachtauto’s zijn up-to-date en ons bedrijf beschikt over alle veiligheidscertificaten. Als het toch nog mis zou gaan, komt het eerder door zo’n domme Zemblakuddeautomobilist, die onze chauffeur net even de pas denkt te kunnen afsnijden. Pardon. Maar zo is het wel. Wist u trouwens voor wie we al die gevaarlijke stoffen vervoeren?

Goed, dank u wel, meneer Hertog. En wat doet de politiek? Aha, de PvdA stelt naar aanleiding van ons programma Kamervragen. Zoals we ook met mevrouw Kuiken hadden afgesproken. Dan wens ik u voor nu prettig slapen en voor morgen gezond weer op.

Folkert Nicolai