De haven van Antwerpen stroomde afgelopen weekend juist vol woedende chauffeurs en andere opponenten van de ‘oneerlijke concurrentie uit Oost-Europa’. De Gazet van Antwerpen gaf de protesterende truckers, die al voorzichtig over mogelijke blokkadeacties spraken, ‘voor duizend procent gelijk’ en schreef dat ‘het zo niet langer kan’.

Zelfs de Belgische staatssecretaris van fraudebestrijding kwam de West-Europese truckers een hart onder de riem steken.

Die staatssecretaris, John Crombez, heeft na een gesprek met ‘onze’ staatssecretaris Paul de Krom gezegd dat Nederland en België spoedig gaan samenwerken tegen de ‘sociale dumping’ van Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs.

Dat kan een goede stap zijn. Hopelijk zal zulke politieke bemoeienis leiden tot constructieve oplossingen en kunnen blokkades, rechtzaken en andere ‘gevechtshandelingen’ in het vervolg worden voorkomen.

Paul Jumelet