Daarna gaat de geldkraan dicht en moeten vanaf 2013 fiscale maatregelen voor het bedrijfsleven zorgen voor de noodzakelijke onderzoeksmiljoenen. Een hoogst onzekere manier van financieren. De vrees van directeur Wim Bens van Dinalog dat fondsen wellicht straks opdrogen, is dan ook terecht. Dan blijft er op logistiek gebied weinig meer over van onze mondiale ambitie in de logistiek.

Opnieuw laat de overheid zich gelden als een onbetrouwbare partner als er iets moois moet worden gebouwd voor de BV Nederland met perspectief voor toekomstige verdienmodellen. Daarbij gaan de kosten voor de baat uit, weet elke ondernemer.

Het kabinet probeert via de herverkaveling van subsidiepotjes en onderzoek in een nieuw kenniscluster de schijn hoog te houden dat Nederland investeert in innovatie in de logistiek. In feite gaat er straks de stekker uit en blijven wij in onzekerheid achter met allerlei mooie ambities en rapporten.

John Versleijen