André heeft volgens mij een stofje op de lens, getuige het zwarte vlekje rechtsonder op http://www.flickr.com/photos/astro_andre/6661535367/in/photostream. Dat getal in deze link, beginnend met 666, heeft onze nationale kosmonaut beslist niet zelf verzonnen.

Is het een mooie foto? Ja. Artistiek stelt hij weinig voor, maar je ziet haarfijn de embryonale uitstulping die Maasvlakte Twee moet worden en ik weet bijna zeker dat één van die buitjes op de foto op dat ogenblik onderweg was naar de plaats waar ik iets later een sigaret stond te roken, nadenkend over misschien wel deze column.

Van bovenaf gezien is die Tweede Maasvlakte er dus bijna al, maar op de grond wordt ouderwets geruzied over de gevolgen van dit nationale project. We hadden de MV2 hard nodig om toekomstige ladingstromen te verwerken. De terreinen op dit nieuwe haventerrein werden in een eerlijke procedure aan de hoogstbiedende partij vergund. Nu dient de verliezer in deze competitie een torenhoge claim in tegen het Havenbedrijf Rotterdam, omdat hij vreest voor vermeende toekomstige verliezen.

Die eis heeft minder grond dan die welke inmiddels buitengaats is opgespoten om het broodnodige project tot uitbreiding van de haven mogelijk te maken. Is er jurisprudentie over een Miss World-verkiezing waarbij een verliezende kandidate de jury verwijt dat deze vooral op de benen lette en niet op de borsten?

Zelf kijk ik meestal eerst naar de ogen. Nu leen ik die van André Kuipers en werp zo een blik op de vorderingen daar aan de rand van de Noordzee. Het wordt iets met die MV2 en straks, over een jaar of tien, zullen we hem helemaal nodig hebben. In 1966 meerde het eerste containerschip af bij ECT. Vijf jaar eerder was Joeri Gagarin, als eerste mens ooit, de ruimte in geschoten. Die had echter geen camera bij zich zoals André Kuipers tot zijn beschikking heeft en kon dus niet feilloos op de gevoelige plaat vastleggen hoe klein mensen met elkaar kunnen omgaan.

Folkert Nicolai