De staatssecretaris heeft een ontwerpwetsvoorstel gelanceerd om fiscale rechtszaken openbaar te maken. Waarom? Hij wil transparantie en aansluiting bij andere landen, waar dit al usance zou zijn. Voor sommige landen klopt dat, maar de praktische invulling is toch gericht op geheimhouding.

Zo hebben de Belgen openbare rechtszittingen maar wordt niet openbaar gemaakt wanneer en waar de rechtszitting plaatsvindt. Hierdoor is in de praktijk niemand bij de zitting aanwezig die er niet rechtstreeks voor is uitgenodigd. En we zijn allemaal voor transparantie, maar niet als dat betekent dat de concurrent alles over ons te weten komt.

Bedrijven met goederenstromen door Nederland zullen zich afvragen of ze het risico willen lopen, bij een geschil met de Douane hun hele ‘doen en laten’ bloot te moeten leggen, terwijl de concurrentie meeluistert. Misschien dan toch maar via een ander land de EU binnenkomen? Dan heeft de staatssecretaris iets bereikt wat misschien niet zijn doel was, maar wel mooi is meegenomen. Want we krijgen minder rechtszaken, maar of we daar blij mee moeten zijn?

Marinus de Jager