In deze editie van Brand Stories vertelt InterExped zijn verhaal over geconditioneerd transport van luchtvracht over de weg. Organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

InterExped Air Cargo Logistics is specialist in luchtvracht over de weg van gekoeld en geconditioneerd transport, zoals bloemen, planten, groenten en fruit. Luchtvracht over de weg is echt een specialisme en niet te vergelijken met regulier wegvervoer, vindt Muradin.

‘We hebben buiten onze eigen internationale vloot een netwerk met op de meeste Europese luchthavens een kantoor en parkeerplaatsen, waardoor we vrijwel direct kunnen schakelen. Dat gaat een reguliere wegvervoerder niet lukken. Hij kan weliswaar ook van Schiphol naar Frankfurt rijden, maar dan staat hij daar. Wij rijden die ritten omdat we weten dat we de volgende dag wel weer van Frankfurt naar bijvoorbeeld Luik kunnen rijden en daarna weer vanaf daar naar Amsterdam. Dat is ons voordeel en daarom zijn we flexibeler in het internationaal trucken van e-commerce dan de reguliere wegvervoerders. Op elke luchthaven hebben we wel werk liggen. En de e-commerce giganten hebben rondom elke luchthaven wel een hub. Want vooral bij e-commerce is het belangrijk dat alles snel gaat en de lijntjes met vervoerders kort blijven.’

Grillige markt

De coronacrisis heeft grote invloed gehad op de luchtvrachtlogistiek. ‘In het begin van de crisis hield dat gewoon even op te bestaan’, vertelt Muradin. Hoewel dat nu weer aantrekt, is de markt nog altijd zeer grillig. ‘We kunnen er geen pijl op trekken. De ene week komen we wielen tekort en kunnen we het werk niet aan, de andere week moeten we actief op zoek naar vrachten. Ook is de concurrentie toegenomen, omdat sommige vervoerders hun eigen werk zijn kwijtgeraakt. Gelukkig onderscheiden we ons in de niche van geconditioneerd transport en daar doen we het aardig goed in.’

InterExped Air Cargo Logistics rijdt vooral in opdracht van grote expediteurs of collega-vervoerders tussen Europese luchthavens, zoals exportvracht vanuit Nederland naar bijvoorbeeld Frankfurt, Luik en Maastricht. ‘De marges in het luchtvrachttransport zijn laag. We hebben het getrokken materieel in eigen beheer, maar voor de trekkende eenheden werken we samen met buitenlandse vervoerders. Ze voldoen aan alle eisen, maar daardoor kunnen we voor concurrerende prijzen rijden’, vertelt Muradin.

Koel-rollerbed trailers

Zijn bedrijf is gestopt met nationaal vervoer, want die markt was erg verzadigd. ‘Schiphol lijkt wel een soort van het Wilde Westen vol zzp-cowboys. Begin dit jaar hebben we daarom de keuze gemaakt om ons volledig te storten op international trucking met nieuw materiaal. We hebben daarvoor geïnvesteerd in zeven nieuwe mega koel-rollerbed trailers. Daarmee onderscheiden we ons. Van vliegtuigplaten met bloemen of een volle lading groente of fruit tot exclusieve voertuigen en high-value electronica. We vervoeren er bijna alles mee. Ook kan het materiaal ingezet worden voor transport van een toekomstig coronavaccin. Dan zullen we een gigantische piek beleven’, verwacht Muradin.

‘Naast nieuw materiaal hebben we ook veel geïnvesteerd in IT, een nieuw TMS-pakket en EDI-koppelingen. Dat scheelt een hoop telefoontjes en e-mails. Orders worden nu automatisch in ons systeem geschoten en binnen 2 uur na aflevering zending wordt de POD verzonden. Ook krijgen onze vervoerders automatisch een overzicht met hun gereden kilometers en voorschoten tolgeld.’

Als luchtvrachttrucker is InterExped Air Cargo Logistics sterk afhankelijk van de exportmarkt. ‘Zolang er overal nog corona onzekerheid is met lockdowns, zal de markt zeer wisselvallig blijven. Maar we zijn klaar om verder te groeien zodra de markt weer aantrekt.’

Dit verhaal is aan u verteld door InterExped.

interexpedlogo

BRAND STORIES

Bedrijven en organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Heeft uw bedrijf ook een interessant verhaal? Neem contact met ons op en bekijk de mogelijkheden om ook te adverteren via Brand Stories.