Volgens de informatiedienst Elwis van de Duits vaarwegbeheerder WSV gelden er vaarverboden tussen Bingen en Oberwinter, een traject van ongeveer 125 kilometer. Door overvloedige neerslag in het stroomgebied van de Rijn is het waterpeil er op veel plaatsen boven de hoogst toegelaten waterstand gestegen.

Hoogwatergolf

Stroomafwaarts vanaf Oberwinter bij Bonn kan nog wel worden gevaren, maar de verwachting is dat de hoogwatergolf de komende dagen ook daar tot vaarverboden zal leiden. Zo bleef de waterstand in Keulen woensdagochtend nog net twee centimeter onder het hoogst toegestane peil van 8,60 meter, maar stijgt die volgens de prognoses de komende dagen waarschijnlijk tot 8,65 meter.

Bij Ruhrort, waar de Roer in de Rijn uitkomt, gelden voorlopig geen beperkingen. Met een peilstand van 9,17 meter is de hoogst toegelaten waterstand van 11,30 meter nog niet in zicht. Dat betekent dat de binnenvaart van en naar het Roergebied vooralsnog door kan gaan.

Waterpeil

Rijkswaterstaat (RWS) verwacht dat de waterstand bij Lobith aan de grens met Duitsland de komende dagen tot 14,4 meter boven NAP stijgt. Bij die waterstand mag er gevaren worden, maar lopen de uiterwaarden onder. De dienst denkt dat het waterpeil pas midden volgende week weer richting de twaalf meter gaat dalen.

Volgens RWS is een waterstand van dertien meter normaal voor de winterperiode en komt die gemiddeld meerdere keren per jaar voor. Een waterstand van 14,50 meter is wel uitzonderlijk en komt gemiddeld eens in de twee tot drie jaar voor.