Twaalf jaar geleden verkocht hij 90% van de aandelen aan Imperial. Die heeft hij nu weer terug, waarmee hij weer enig aandeelhouder is. Multinaut is met een vloot van 25 schepen van 750 tot 2900 ton actief in het vervoer op Rijn, Main en Donau.

Topman Hakan Bicil van Imperial Logistics International zegt in een verklaring verheugd te zijn om de controle over de rederij weer in handen te geven van de persoon die het bedrijf het beste kent en dat verder kan ontwikkelen.

Haven Keulen

Vorige week werd bekend dat de beheerder van de haven van Keulen, HGK, voor zo’n 170 miljoen euro de Europese binnenvaart-belangen van Imperial wil overnemen.  Die nam vier jaar geleden ook al het  scheepvaart- en expeditiekantoor Neska over van Imperial.

De Zuid-Afrikaanse groep heeft ruim tien jaar lang geprobeerd om een dominante positie in de Europese binnenvaart op te bouwen, maar trekt zich nu uit die markt terug. Eind 2011 sloeg het bedrijf een grote slag met de overname van de tankerrederij Lehnkering. Die was toen in handen van het investeringsfonds Triton, die met de verkoop indertijd 270 miljoen euro incasseerde.

De principe-overeenkomst tussen Imperial en HGK moet nog door diverse partijen worden goedgekeurd, waaronder de Keulse gemeenteraad en regionale overheden. De havenbeheerder is volledig in overheidshanden. Ook de Europese Commissie en de aandeelhoudersvergadering  van Imperial Logistics moeten nog akkoord gaan.