Dat heeft de Generaldirektion Wasserstraßen und Schifffahrt laten weten. Voor uitdieping van de Donau op dit traject van 38 kilometer tot een vaardiepte van 2,50 meter heeft de Europese Commissie in november groen licht gegeven.

De Donau maakt deel uit van het Europese corridorplan om de binnenvaart door het continent te bevorderen. De verbinding tussen Zuid-Duitsland en Oostenrijk is daarin jarenlang een bottleneck geweest. Dat kwam ook doordat de natuurbeweging zich verzette tegen plannen om de Beierse Donau grondig te verbeteren.

Compromis

Er is nu een compromis gevonden, althans voor het stuk Straubing-Deggendorf. Resteert nog het bijna evenlange traject tussen Deggendorf en Vilshofen. De planning voor dat deel van de uitdieping van de rivier begint in het komende jaar. De Beierse regering heeft al in 2013 besloten tot een ‘zachte’ correctie van de rivier, om het milieu te ontzien.